Ροή Ειδήσεων

Δήλωση Χρ. Μάτη για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Κων/νου Καραμανλή

Με δελτίο Τύπου απάντησε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ενεργοί πολίτες - Οικολογία στην πράξη» Χρήστος Μάτης, στην τοποθέτηση, στην παραλία Θεσσαλονίκης, του ανδριάντα του Κ.Καραμανλή από την απερχούσα διοίκηση του κ. Παπαγεωργόπουλου:

«O ανδριάντας τοποθετήθηκε στο κατάλληλο σημείο. Διότι έτσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ατενίζει το αποτέλεσμα της πολιτικής παρουσίας των εμπνευστών της κατασκευής του. Τα έχουν κάνει θάλασσα.

Κρίμα που η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου δεν πρόλαβε να δώσει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στο υπό μελέτη τραμ. Διότι αν δεν ήταν αυτός να το ξηλώσει το 1957, σήμερα δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε άλλο.

Επειδή, πάντως αν διαβάζω καλά τις δηλώσεις των στελεχών της νέας διοίκησης, θα επανεξεταστεί ο χώρος της τοποθέτησης του αγάλματος, ας εξεταστεί το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στην Καμάρα, στο σημείο, που το 1957, έκανε ο ίδιος την πρώτη αποξήλωση της τελευταίας γραμμής τραμ στην πόλη.»

Καταγγελίες-σοκ στη Βουλή για τον Α. Βγενόπουλο!


Σε καταγγελίες που προκάλεσαν σοκ στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάνοντας τον κ. Γ. Φλωρίδη να μιλήσει για «κλασική μαφιόζικη λειτουργία», προχώρησε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, κατά του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση των δύο ανδρών για το δάνειο της Marfin Egnatia Bank προς το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, που ο κ. Μαρτίνης έχει καταγγέλλει ότι αποτέλεσε αντικείμενο εκβιαστικών πρακτικών και μεθοδεύσεων από την πλευρά Βγενόπουλου.
Εξεταζόμενος πρόσφατα ο κ. Μαρτίνης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προεδρεύοντος του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επανήλθε στις καταγγελίες του, ότι ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε σε καταγγελία του δανείου τηςMarfin Popular Bank προς το Ερρίκος Ντυνάν, χωρίς να έχει καθυστερήσει έστω μία δόση, την ίδια περίοδο που το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού συνέπραξε με ιδιωτικό ίδρυμα (το «Ιατρικό Κέντρο») για να δημιουργήσει νέο μαιευτήριο –ως γνωστόν, η Marfin Investment Group ελέγχει τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ».
Προκαλώντας έκπληξη στον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Παπαιωάννου, ο κ. Μαρτίνης χαρακτήρισε ως «παρωνυχίδα» τις οφειλές του Δημοσίου προς το Ερρίκος Ντυνάν, που φέρονται να υπερβαίνουν τα 44 εκατ. ευρώ, για να τονίσει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο πηγάζει από τη σχέση του με το τραπεζικό συγκρότημα της Marfin Popular Bank.
Έκανα το σφάλμα να αλλάξω τράπεζα και από την Alpha να πάω στη Marfin με πολύ καλό επιτόκιο πράγματι, τόνισε στους βουλευτές ο κ. Μαρτίνης. Και εξιστόρησε πώς, όταν συνέπραξε το Ερρίκος Ντυνάν με άλλο ιδιωτικό ίδρυμα, με την άδεια του υπουργείου Υγείας, ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, χωρίς να έχει καθυστερήσει μία δόση.
Η τράπεζα, όπως τόνισε ο κ. Μαρτίνης, εξέδωσε διαταγή πληρωμής την οποία δεν εκτελεί, για να μην μπορεί το Ερρίκος Ντυνάν να προσφύγει στα δικαστήρια και να απαλλαγεί απ’ αυτόν τον «βρόχο». Προς έκπληξη των βουλευτών, ο κ. Μαρτίνης ανέφερε, ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορά για εκβίαση και ήδη έχουν καταθέσει μέλη της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν και άλλοι μάρτυρες, αλλά υπάρχει εμπόδιο στο ότι δεν είναι γνωστό αν ο κ. Βγενόπουλος είναι νομικά υπεύθυνος της Marfin Popular Bank!
 Η Δικαιοσύνη, όπως ανέφερε ο κ. Μαρτίνης, δεν μπορεί να βρει ποιος είναι υπεύθυνος και εξ αυτού του λόγου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι καταγγελίες να καταλήξουν στο αρχείο! Ο κ. Βγενόπουλος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, τον επισκέπτεται στο γραφείο του, ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης ανταποδίδει τις επισκέψεις, αλλά νομικά δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, ως εκπρόσωπος της τράπεζας, και δεν μπορεί να κληθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ούτε για να καταθέσει!
Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Μαρτίνης, η τράπεζα έχει ζητήσει διπλασιασμό του επιτοκίου του δανείου, αλλά και να δεσμευθούν πρόσθετες διασφαλίσεις, παρότι το δάνειο είναι ύψους 78 εκατ. ευρώ και η αξία του Ερρίκος Ντυνάν έχει αποτιμηθεί στα 214 εκατ. ευρώ από την ίδια την τράπεζα. Ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε αυτές τις προτάσεις, τονίζοντας στον κ. Βγενόπουλο ότι θα συνιστούσε απιστία εκ μέρους του έναντι του κοινωφελούς ιδρύματος, αν δεχόταν τέτοια τροποποίηση των όρων δανεισμού.
Όπως είπε, προσέφυγε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί, αλλά ίσως να χρειασθεί δικαστική συνδρομή από την Κύπρο, για να διαπιστωθεί αν ο κ. Βγενόπουλος πράγματι εκπροσωπεί την τράπεζα! Κατόπιν τούτου, εκτίμησε ο κ. Μαρτίνης, δεν αποκλείεται η υπόθεση να καταλήξει στο αρχείο, εάν κριθεί ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν ενήργησε εκπροσωπώντας νόμιμα την τράπεζα.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Φλωρίδης, καλός γνώστης από τις θέσεις που κατείχε στο παρελθόν των θεμάτων της Υγείας, αλλά και της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, τόνισε προς τον κ. Μαρτίνη, ότι αυτά που περιέγραψε είναι μια κλασική μαφιόζικη λειτουργία. Ρώτησε μάλιστα τον κ. Μαρτίνη αν απευθύνθηκε ερώτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με την εκπροσώπηση της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα, για να λάβει την απάντηση ότι σχετικό ερώτημα πράγματι έχει σταλεί.
«Εμάς μας ενδιαφέρει ότι εσείς ισχυρίζεστε ότι δέχεστε έναν εκβιασμό από μια τράπεζα, αυτού του τύπου που περιγράψατε. Η τράπεζα, λοιπόν, αυτή είναι αδύνατον να μην εκπροσωπείται νομικά από φυσικά πρόσωπα, τα οποία να είναι γνωστά, οπωσδήποτε στην Τράπεζα της Ελλάδος», ήταν το σχόλιο του κ. Φλωρίδη. Με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Εξεταστικής, κ. Παπαϊωάννου, αποφασίσθηκε τελικά να σταλούν τα πρακτικά της συζήτησης στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, αλλά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα.

Επιστολή Μάτη προς Μπουτάρη


Ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη» έστειλε επιστολή στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τη ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Μάτης ζήτησε η ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων να γίνει πολιτική καθώς και να προσκληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας.


Η επιστολή του κ. Μάτη
Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου 2010-11-29
Προς το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης
κ.Γιάννη Μπουτάρη
Αγαπητέ Γιάννη,
Με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, σε λίγες ημέρες θα πρέπει να γίνει η συνεδρίαση της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Είναι προφανές σε όλους μας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της πόλης οι συμβολισμοί της οποίας, θα τύχουν εξαιρετικής προσοχής.
Με αφορμή την ορκωμοσία, την ευθύνη για την τέλεση της οποίας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ο νέος δήμαρχος, θα ήθελα να θέσω υπόψη σου ορισμένες σκέψεις της παράταξης της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στις πρόσφατες εκλογές.
Η άποψη μας, την οποία διαμορφώσαμε αφού συζητήσαμε και με τους νομικούς μας συμβούλους, είναι ότι η ορκωμοσία πρέπει να είναι πολιτική.
Και αυτό όχι γιατί αδιαφορούμε για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όσων έχουν, αλλά αντίθετα, επειδή τις σεβόμαστε βαθειά. Θεωρούμε όμως ότι ο όρκος που προβλέπεται στο άρθρο 52 του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, είναι ισχυρός και χωρίς θρησκευτική τελετή.
Ο όρκος για πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και τίμια και ευσυνείδητη  εκπλήρωση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου, δεν χρειάζεται άλλους εγγυητές, πλην τη ίδιας της συνείδησης μας.
Θα θέλαμε όμως στην τελετή της ορκωμοσίας να προσκληθεί τόσο ο Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας. Για να δείξουμε σε όλους ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης συμμερίζεται απόλυτα την αποστολική ρήση από την προς Γαλάτες επιστολή Παύλου, σύμφωνα με την οποία «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ».
Με τιμή
Χρήστος Μάτης

Αναστέλλει την καθημερινή της έκδοση η εφημερίδα "Το Βήμα"

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην έντυπη δημοσιογραφία καθώς όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο η ιδιοκτησία του εκδοτικού συγκροτήματος ΔΟΛ ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους πως αναστέλλεται η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας Το Βήμα. 

Όπως έγινε γνωστό η καθημερινή εφημερίδα Το Βήμα κλείνει και την Παρασκευή θα είναι το τελευταίο φύλλο που θα εκδοθεί. Αυτό σημαίνει πως η κυκλοφορία της κυριακάτικης έκδοσης θα συνεχιστεί κανονικά. 

Μάλιστα, ο εκδότης της ημερησίας εφημερίδας βρέθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας. 

Αργότερα ο διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα, κ. Καψής έκανε και επίσημα την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον μένουν χωρίς δουλειά. 


Βικτόρια Χίσλοπ: 'Έγραφα "Το Νησί" κι έκλαιγα

Η Βικτόρια Χίσλοπ μπορεί να είναι Βρετανίδα, όμως, δηλώνει «πολύ πιο Μεσογειακή απ΄ότι Βορειοευρωπαία, απ΄όλες τις απόψεις».

Mπορεί να έγραψε «Το Νησί» στο Κεντ, η 51χρονη συγγραγέας ωστόσο είχε γεμίσει το γραφείο της με κρητικές φωτογραφίες και άκουγε κρητική μουσική, τρώγοντας παξιμάδια με λάδι!

Η Χίσλοπ, χαρακτηρίζει την σχέση της με την Ελλάδα «καρμική»,καθώς όπως λέει «αισθάνομαι πολύ σίγουρη και χαρούμενη όταν περιτριγυρίζομαι από Έλληνες». Και μπορεί να έχει επισκεφτεί την Κρήτη περισσότερες από 30 φορές και να έχει αγοράσει σπίτι στον Άγιο Νικόλαο, όμως ο άνθρωπος που έγινε αιτία να μάθει ελληνικά και να ζήσει από κοντά την ιστορία της Σπιναλόγκας, ήταν ο Μανώλης Φουντουλάκης: «Ένας πρώην χανσενικός, με τον οποίο ανέπτυξα μια πολύ τρυφερή και αγαπησιάρικη σχέση. Έγραφα κι έκλαιγα», θυμάται η 51χρονη συγγραφέας, χαρακτηρίζοντας τον «πηγή έμπνευσης».

Όπως η ίδια αποκαλύπτει,  είχε δεχτεί υψηλότερες προσφορές από άλλους ώστε να πουλήσει τα δικαιώματα του βιβλίου για την τηλεοπτική μεταφορά, ωστόσο δέχτηκε μόνο όταν σιγουρεύτηκε ότι η προσέγγιση θα γίνει με ευαισθησία. Για τον ίδιο λόγο, κράτησε και έναν ρόλο στη σειρά, αυτόν της γκουβερνάντας. Άλλωστε όπως λέει: «τα χρήματα δεν είναι προτεραιότητα μου».

Όσο για την άποψη της για τους πρωταγωνιστές της σειράς Στέλιο Μάϊνα και Κατερίνα Λέχου; « Είναι εκπληκτικοί! Είναι και οι δυο φανταστικοί. Με έκαναν να κλάψω πολύ. Είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί».

Μάλιστα, για όσους δεν το γνωρίζουν ,«Το Νησί»μπορεί να χαρακτηριστεί και «οικογενειακή υπόθεση» καθώς εκτός από την Βικτόρια Χίσλοπ που έχει το ρόλο της γκουβερνάντας, ο σύζυγος της Ίαν – εκδότης της σατιρικής εφημερίδας Private Eye και παρουσιαστής της εκπομπής I Got News For You στο BBC-, συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς έχοντας το ρόλο του πατέρα της Αλέξις.

Το επόμενο βιβλίο της πάντως, -το τρίτο κατά σειρά-, αφορά και αυτό την Ελλάδα, και συγκεκριμένα εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη.


1843: Mαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας


Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών,  τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική  οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.

Οι τόκοι που έπρεπε να  καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7  εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.
Αυτές  αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.
Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:
  1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
  2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
  3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
  4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. 
  5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
  6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
    τα δημόσια έργα.
  7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
  8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί
    υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
  9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
  10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες"
    με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
  11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.