Ροή Ειδήσεων

Επιστολή Μάτη προς Μπουτάρη


Ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη» έστειλε επιστολή στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τη ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Μάτης ζήτησε η ορκωμοσία των δημοτικών συμβούλων να γίνει πολιτική καθώς και να προσκληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας.


Η επιστολή του κ. Μάτη
Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου 2010-11-29
Προς το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης
κ.Γιάννη Μπουτάρη
Αγαπητέ Γιάννη,
Με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, σε λίγες ημέρες θα πρέπει να γίνει η συνεδρίαση της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Είναι προφανές σε όλους μας ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία της πόλης οι συμβολισμοί της οποίας, θα τύχουν εξαιρετικής προσοχής.
Με αφορμή την ορκωμοσία, την ευθύνη για την τέλεση της οποίας, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ο νέος δήμαρχος, θα ήθελα να θέσω υπόψη σου ορισμένες σκέψεις της παράταξης της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στις πρόσφατες εκλογές.
Η άποψη μας, την οποία διαμορφώσαμε αφού συζητήσαμε και με τους νομικούς μας συμβούλους, είναι ότι η ορκωμοσία πρέπει να είναι πολιτική.
Και αυτό όχι γιατί αδιαφορούμε για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όσων έχουν, αλλά αντίθετα, επειδή τις σεβόμαστε βαθειά. Θεωρούμε όμως ότι ο όρκος που προβλέπεται στο άρθρο 52 του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, είναι ισχυρός και χωρίς θρησκευτική τελετή.
Ο όρκος για πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και τίμια και ευσυνείδητη  εκπλήρωση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου, δεν χρειάζεται άλλους εγγυητές, πλην τη ίδιας της συνείδησης μας.
Θα θέλαμε όμως στην τελετή της ορκωμοσίας να προσκληθεί τόσο ο Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των δογμάτων που έχουν ως έδρα τους την πόλη μας. Για να δείξουμε σε όλους ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης συμμερίζεται απόλυτα την αποστολική ρήση από την προς Γαλάτες επιστολή Παύλου, σύμφωνα με την οποία «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ».
Με τιμή
Χρήστος Μάτης

Αναστέλλει την καθημερινή της έκδοση η εφημερίδα "Το Βήμα"

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην έντυπη δημοσιογραφία καθώς όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο η ιδιοκτησία του εκδοτικού συγκροτήματος ΔΟΛ ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους πως αναστέλλεται η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας Το Βήμα. 

Όπως έγινε γνωστό η καθημερινή εφημερίδα Το Βήμα κλείνει και την Παρασκευή θα είναι το τελευταίο φύλλο που θα εκδοθεί. Αυτό σημαίνει πως η κυκλοφορία της κυριακάτικης έκδοσης θα συνεχιστεί κανονικά. 

Μάλιστα, ο εκδότης της ημερησίας εφημερίδας βρέθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί και οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας. 

Αργότερα ο διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα, κ. Καψής έκανε και επίσημα την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον μένουν χωρίς δουλειά. 


Βικτόρια Χίσλοπ: 'Έγραφα "Το Νησί" κι έκλαιγα

Η Βικτόρια Χίσλοπ μπορεί να είναι Βρετανίδα, όμως, δηλώνει «πολύ πιο Μεσογειακή απ΄ότι Βορειοευρωπαία, απ΄όλες τις απόψεις».

Mπορεί να έγραψε «Το Νησί» στο Κεντ, η 51χρονη συγγραγέας ωστόσο είχε γεμίσει το γραφείο της με κρητικές φωτογραφίες και άκουγε κρητική μουσική, τρώγοντας παξιμάδια με λάδι!

Η Χίσλοπ, χαρακτηρίζει την σχέση της με την Ελλάδα «καρμική»,καθώς όπως λέει «αισθάνομαι πολύ σίγουρη και χαρούμενη όταν περιτριγυρίζομαι από Έλληνες». Και μπορεί να έχει επισκεφτεί την Κρήτη περισσότερες από 30 φορές και να έχει αγοράσει σπίτι στον Άγιο Νικόλαο, όμως ο άνθρωπος που έγινε αιτία να μάθει ελληνικά και να ζήσει από κοντά την ιστορία της Σπιναλόγκας, ήταν ο Μανώλης Φουντουλάκης: «Ένας πρώην χανσενικός, με τον οποίο ανέπτυξα μια πολύ τρυφερή και αγαπησιάρικη σχέση. Έγραφα κι έκλαιγα», θυμάται η 51χρονη συγγραφέας, χαρακτηρίζοντας τον «πηγή έμπνευσης».

Όπως η ίδια αποκαλύπτει,  είχε δεχτεί υψηλότερες προσφορές από άλλους ώστε να πουλήσει τα δικαιώματα του βιβλίου για την τηλεοπτική μεταφορά, ωστόσο δέχτηκε μόνο όταν σιγουρεύτηκε ότι η προσέγγιση θα γίνει με ευαισθησία. Για τον ίδιο λόγο, κράτησε και έναν ρόλο στη σειρά, αυτόν της γκουβερνάντας. Άλλωστε όπως λέει: «τα χρήματα δεν είναι προτεραιότητα μου».

Όσο για την άποψη της για τους πρωταγωνιστές της σειράς Στέλιο Μάϊνα και Κατερίνα Λέχου; « Είναι εκπληκτικοί! Είναι και οι δυο φανταστικοί. Με έκαναν να κλάψω πολύ. Είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί».

Μάλιστα, για όσους δεν το γνωρίζουν ,«Το Νησί»μπορεί να χαρακτηριστεί και «οικογενειακή υπόθεση» καθώς εκτός από την Βικτόρια Χίσλοπ που έχει το ρόλο της γκουβερνάντας, ο σύζυγος της Ίαν – εκδότης της σατιρικής εφημερίδας Private Eye και παρουσιαστής της εκπομπής I Got News For You στο BBC-, συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς έχοντας το ρόλο του πατέρα της Αλέξις.

Το επόμενο βιβλίο της πάντως, -το τρίτο κατά σειρά-, αφορά και αυτό την Ελλάδα, και συγκεκριμένα εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη.


1843: Mαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας


Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών,  τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική  οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.

Οι τόκοι που έπρεπε να  καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7  εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.
Αυτές  αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.
Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:
  1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
  2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
  3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
  4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. 
  5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
  6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
    τα δημόσια έργα.
  7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
  8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί
    υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
  9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
  10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες"
    με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
  11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

Πορνοστάρ για λίγα ευρώ οι Έλληνες

Οι Έλληνες το έριξαν στο... πορνό για να βγάλουν τα προς το ζην! Η οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας γέμισαν τα συρτάρια των εταιρειών παραγωγής πορνό ταινιών με χιλιάδες βιογραφικά ανδρών και γυναικών που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Και μη νομίζετε πως πρόκειται για αλλοδαπούς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενδιαφερομένων είναι Έλληνες, ενώ εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι κι αρκετές γυναίκες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους. Σχεδόν 3.000 αιτήσεις
έχουν συμπληρωθεί από ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου σε εταιρεία παραγωγής ροζ DVD. Η γκάμα των εν δυνάμει πορνοστάρ περιλαμβάνει από φοιτήτριες και φοιτητές μέχρι μεσήλικες που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους και ψάχνουν να βρούνε τρόπο να βγάλουν το... μεροκάματο.

Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ελεύθεροι, παντρεμένοι και παντρεμένες, ζευγάρια, μητέρες με παιδιά και οικογενειάρχες από την Αθήνα και την επαρχία αναζητούν μια επαγγελματική θέση στο... βασίλειο του σεξ.
«Έχω μεγάλα προσόντα. Ειδικότητά μου είναι η καλή δουλειά. Σας στέλνω και τη φωτογραφία για να καταλάβετε», αναφέρεται σε ένα από τα βιογραφικά που έχει δεχτεί τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα της εταιρείας του ο παραγωγός πορνό Δημήτρης Σειρηνάκης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μια 60χρονης η οποία έστειλε την αίτησή της μέσω e-mail στην ιστοσελίδα της Sirina. «Είμαι 60 χρόνων με εμπειρία και πρόσφατα άνεργη. Ενδιαφέρομαι άμεσα για δουλειά και για λεφτά», αναφέρει.

Τόσο η ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας όσο και η επιθυμία για εύκολο χρήμα φαίνεται πως είναι βασικοί παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης δουλειάς στη βιομηχανία πορνό. Η «Espresso» επικοινώνησε με δύο εταιρείες παραγωγής αισθησιακών ταινιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για το φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. «Καθημερινά δεχόμαστε πλήθος βιογραφικών, αλλά και μηνυμάτων στην ιστοσελίδα μας από ενδιαφερομένους που ψάχνουν άμεσα δουλειά. Ο αριθμός είναι τεράστιος σε σχέση με παλιότερα.

Μέχρι στιγμής έχουμε κοντά στις 3.000 αιτήσεις, χώρια τα μηνύματα που δεχόμαστε στο Facebook. Oι περισσότεροι που αποφασίζουν να μας προσεγγίσουν μας τονίζουν πως ο λόγοι που απευθύνονται σε εμάς είναι καθαρά βιοποριστικοί», λέει στενός συνεργάτης του Δημήτρη Σειρηνάκη (δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του) ο οποίος έχει αναλάβει τον τομέα του κάστινγκ των ηθοποιών, και εξηγεί: «Προφανώς, η οικονομική κρίση και η έξαρση της ανεργίας έχει οδηγήσει τον κόσμο προς τη βιομηχανία του πορνό. Πιο παλιά λαμβάναμε βιογραφικό από Έλληνα πολύ σπάνια.
Πρόσφατα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν: έλαβα μήνυμα από μια πενηντάχρονη, μάνα δύο παιδιών, που θέλει επειγόντως δουλειά για να βγάλει χρήματα!».

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το βιογραφικό σημείωμα μιας φοιτήτριας από την επαρχία. «Δεν έχω εμπειρία, αλλά μαθαίνω εύκολα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ περιγράφει τον εαυτό της ως εξής: «Είμαι μελαχρινή, με λίγα παραπάνω κιλά, αλλά αρέσω στους άντρες. Ενδιαφέρομαι να συμμετέχω σε ταινία που θα προβληθεί μόνο στο εξωτερικό» τονίζει.

Πηγή: espressonews

Το χρέος στο 158,6%, βέβαιη η χρεοκοπία!


Το αδιέξοδο στην προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας προβάλει απειλητικότερο από ποτέ, μέσα από τις γραμμές του προσχεδίου προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τους σοβαρούς οικονομολόγους που εξαρχής θεωρούσαν καταδικασμένο το εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας με τη συνταγή του ΔΝΤ.

Το αδιέξοδο γίνεται ορατό, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, από δύο βασικά στοιχεία:
-        Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να προσεγγίσει τους άπιαστους στόχους του μνημονίου, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, με την έγκριση της τρόικας, να παρουσιάσει ένα ογκωδέστατο πακέτο μέτρων, για να επιτύχει ένα «πενιχρό» αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της. Με μέτρα που συνολικά αποσκοπούν στην εξοικονόμηση 14,3 δις. ευρώ, η κυβέρνηση πασχίζει –χωρίς και πάλι γίνεται πειστική…- να πετύχει μια μείωση του ελλείμματος κατά 5 δις. ευρώ περίπου, για να το «προσγειώσει» σε επίπεδα χαμηλότερα των 17 δις. ευρώ, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη του ενός δις. ευρώ από τον αρχικό στόχο του μνημονίου, πριν την αναθεώρηση του Αυγούστου.
-        Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό δείχνουν πώς η προσπάθεια θα καταλήξει σε αδιέξοδο, ακόμη και αν πετύχει, επιβεβαιώνοντας επικριτές του ΔΝΤ, όπως ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος του και καθηγητής του MIT, Σάιμον Τζόνσον, ο οποίος εξαρχής είχε προειδοποιήσει, ότι η συνταγή του Ταμείου θα βυθίσει την οικονομία στην ύφεση, θα την φορτώσει με ακόμη μεγαλύτερα χρέη και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη χρεοκοπία. Πράγματι, στο  τέλος του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, το 2011, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα έχει εκτιναχθεί στα 362,230 δις. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 158,6% του «καχεκτικού» ΑΕΠ. Σε δύο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή, το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 6,6 δις. ευρώ και το χρέος θα έχει εκτοξευθεί κατά 63,7 δις. ευρώ!
Προφανές είναι, ότι η μοναδική προσπάθεια στην οποία επικεντρώθηκαν εξαρχής οι επίσημοι πιστωτές της χώρας και η κυβέρνηση, δηλαδή απλώς να μεταθέσουν την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους μερικά χρόνια αργότερα, γίνεται πλέον ακόμη δυσκολότερη και καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη άμεσης επεξεργασίας σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στο οποίο θα μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, μετά τη λήψη των μέτρων, τα οποία έχει εγκρίνει η τρόικα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να προωθηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία για να δοθεί, ως «επιβράβευση», μια ακόμη «ανάσα» στην κυβέρνηση, με τη μορφή της επιμήκυνσης της διάρκειας εξυπηρέτησης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που –υποτίθεται ότι- θα εμπνεύσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στις αγορές, αλλά και με την επικείμενη διάσωση της Ιρλανδίας, ελπίζεται ότι θα δώσει μια παράταση χρόνου, για να αντιμετωπισθεί αργότερα στην ουσία του το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, στην ίδια Σύνοδο Κορυφής θα γίνει η πρώτη συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Η διάσωση της Ιρλανδίας στο μεσοδιάστημα, παρότι καθησυχάζει τις αγορές, ανεβάζει το… θερμόμετρο της πίεσης της κοινής γνώμης στη γερμανική κυβέρνηση, να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος για «κούρεμα πιστωτών», ώστε να μη σηκώσουν όλα τα βάρη της κρίσης της περιφέρειας οι φορολογούμενοι.
Στο μεταξύ, οι ιδιωτικοί τραπεζικοί όμιλοι επεξεργάζονται δικές τους προτάσεις για τον τρόπο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η Citigroup, για παράδειγμα, προτείνει ένα μικρό «κούρεμα» των πιστωτών το 2015, με παράλληλη επιμήκυνση των δανείων από τους επίσημους πιστωτές, που εκτιμά ότι μέχρι τότε θα έχουν ξεπεράσει τα 177 δις. ευρώ. Προφανώς, αυτό είναι ένα σενάριο που εξυπηρετεί θαυμάσια τις επιδιώξεις των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό από την Γερμανία, ή ότι θα υπάρξει πράγματι το χρονικό παράθυρο ευκαιρίας, μέχρι το 2015, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή –η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει αποδείξει ότι τρέχει ταχύτερα από τα εκάστοτε σενάρια διευθέτησής της.
Η Citigroup, όμως, κάνει άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική πρόβλεψη στην ίδια έκθεση: ότι η Ελλάδα, αν και όταν επανέλθει στις αγορές, θα είναι αδύνατο να ξαναβρεί επιτόκια όπως το 5%, με το οποίο δανείζεται από το διεθνή μηχανισμό. Το κόστος δανεισμού της χώρας, ακόμη και αν προχωρήσει καλά η εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι τουλάχιστον 9%, εκτιμά η τράπεζα. Προφανές είναι, ότι το ελληνικό χρέος θα «γονάτιζε» τη χώρα, αν ήταν υποχρεωμένη να το αναχρηματοδοτήσει με τέτοια κόστη.
Το ΔΝΤ, σε μια μελέτη της εμπειρίας των προσπαθειών διάσωσης της Αργεντινής από το Ταμείο, είχε εκφράσει «μεταμέλεια», επειδή προσπάθησε επί σειρά ετών να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να έχει εκπονήσει και να θέσει την κατάλληλη στιγμή σε εφαρμογή ένα «Σχέδιο Β» για μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, που αν είχε γίνει νωρίτερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα είχε και πολύ μικρότερο κόστος για το διεθνές σύστημα και την ίδια τη χώρα. Μένει να φανεί αν το Ταμείο έχει «μάθει το μάθημα» και αν αυτή την φορά, στην περίπτωση του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης χώρας στην ιστορία, που δεν είναι άλλη από την ελληνική, θα έχει να προτείνει έγκαιρα ένα καλό «Σχέδιο Β»…